11.1. Kohtaamisia Ruotsin-laivalla

Heinäkuun lopussa 1856 siipirataslaiva Örnsköld lähti Tukholmasta itää kohti. Suuntana oli ensin Turku, mistä matka jatkui Helsinkiin ja Pietariin. Laiva oli rakennettu Ruotsissa jo 1830-luvun lopulla, mutta se oli ostettu huolehtimaan Turun ja Tukholman välisestä liikenteestä samana keväänä. Merimatkalla kohtasivat monenlaiset ihmiset, joita on mahdollista jäljittää säilyneiden matkustajaluetteloiden avulla.

Örnsköldin mukana Tukholmasta kohti Turkua lähti monta matkustajaa, joiden elämät linkittyivät Turun ja Suomen historiaan. Kaikki eivät olleet turkulaisia, mutta he liittyivät kaupunkiin läpikulmatkoillaan. Laivasta Turkuun jäivät Välskärin kertomuksia kirjoittava 38-vuotias historian professori Zachris Topelius sekä tuore maisteri ja Vaasan lukion 25-vuotias opettaja, innokas suomen kielen puolustaja Georg Zacharias Forsman (myöh. Yrjö-Koskinen). Turku oli satamakaupunki,  jonka tunsivat myös muualla asuneet.

Satama palveli myös turkulaisia. Topeliuksen ja Yrjö-Koskisen kanssa matkustivat 43-vuotias tupakkatehtailija Per Cerelius Rettig, joka oli todennäköisesti käynyt sukulaisvierailulla heinäkuisessa Gävlessä ja journalisti-kustantaja J. W. Lillja. Hän oli uransa lakipisteessä 48-vuotiaana ja suunnitteli Aleksanteri II:n keväällä hahmottelemien uudistusten innoittamana suomenkielisen kirjallisuuden laajempaa julkaisemista.

Yksittäisten elämäkertojen Turku/Åbo1800-hankkeessa on mietitty paljon sitä, miten ja missä ihmiset tapasivat. Laivat kohtaamisten paikkoina unohdetaan helposti, sillä matkustajaliikenteen vähitellen vallanneet höyrylaivat yhdistivät matkalaisia lyhyeksi ajaksi. Silti ne saattoivat hyvin erilaisia ihmisiä yhteen Ahvenanmeren aalloilla. Höyrylaivojen matkustajaluetteloissa huomaa ensimmäiseksi Topeliuksen ja Rettigin kaltaiset nimet. Heidän kanssaan samassa laivassa matkustivat kuitenkin myös maalarimestari Andersson, peruukintekijä Mollinder ja taloudenhoitaja Pehsrdotter.

/Janne Tunturi

Kuva: porssitieto.fi

 

Share This: