16.1. Antti Raita

Antti Raita (1883–1968) sijoittui kuudenneksi Tukholman olympialaisten pyöräilyn maantieajossa. 320 kilometrin mittainen reitti kiersi Mälaren-järven ympäri. Monet pitivät turkulaisen sijoitusta pettymyksenä, mutta kukaan suomalaispyöräilijä ei ole myöhemmin pystynyt parempaan. Raidan saavutuksen takana oli noin 25 vuotta jatkunut pyöräilykuume, joka oli vallannut Turun monen muun kaupungin lailla.

Åbo Tidning kertoo 1887 ensimmäisten pyörien tulleen Turkuun 1867–70. Tällöin niitä oli käytetty muun muassa Aurajoen jäällä ajamiseen. Varsinaisesti turkulainen pyöräilyharrastus lähti nousuun siinä vaiheessa, kun modernit, suhteellisen halvat pyörät kehitettiin 1880–90-luvuilla. Ne korvasivat isoetupyöräiset velosipedit. Pyöräilykerho Åbo velocipedklubb syntyi jo isojen pyörien  aikana vuonna 1886, mutta se jatkoi toimintaansa seuraavalla vuosikymmenellä.  Se järjesti suuria juhlatilaisuuksia, joiden ohjelma oli paljon monipuolisempaa kuin olympialaisten kilpa-ajot. Vuoden 1888 juhlassa Kupittaalla ohjelmaan oli merkitty musiikkia, pyörien ohimarssi, entisen ja nykyisen pyöräurheilun esittely, kuvioajo, pyörärekiajelu ja lopuksi hitaasti ajamisen kisa. Vuonna 1894 kaupunkiin rakennettiin sepelipohjainen pyöräilyrata.:

Antti Raita alkoi kilpailla vakavasti 1900-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopussa. Hän pärjäsi hyvin ruotsalaisissa kisoissa, joissa paikalliset petkuttivat suomalaisten mielestä käyttämällä ”moottoripusia” ja ylämäkihinausta. Raidan pahin kotimainen kilpailija oli Juho Jaakonaho. Tämä johti Tukholman olympialaisten kisaa, kunnes pyörästä puhkesi rengas. Taas epäiltiin sabotaasia.

Mestaripyöräilijöiden varjossa kehittyi myös suomalainen pyöräteollisuus. Pyöriä myytiin erilaisissa liikkeissä, mutta ensimmäisen varsinaisen pyöräkaupan Turkuun perusti Kustaa Merilä 1898. Kuusi vuotta myöhemmin hän aloitti pyörän runkojen valmistuksen Suomen Polkupyörä- ja Konetehdas Oy:ssa. Kirvesmies Antti Raita ei ollut siellä töissä. Hän siirtyi Suomesta ensin Neuvostoliittoon ja myöhemmin Yhdysvaltoihin.

/Janne Tunturi

Kuva:Suomen Urheilulehti, 01.10.1908, nro 8, s. 47
http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/854811/articles/1925695?page=47
Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot

 

Share This: