2.1. Elise Ekqvist

Kansakoulunopettajien juhlat päätyivät 1900-luvun alussa usein Elise Ekqvistille (1818–1906) osoitettuun laulutervehdykseen. Ekqvist oli Tukholmassa kouluttautunut Turun ensimmäisiä kansakoulunopettajia. 75 vuotta täytettyään hän symboloi monen mielestä kaupungin koulujen historiaa.

Ekqvististä tuli kansakoulunopettaja vasta yli 50-vuotiaana. Sitä ennen hän oli opettanut turkulaisia liikkumaan. Hän oli yksi sairasvoimistelun pioneereista. Hän avusti piirilääkäri A. Cajanderia tämän järjestäessä sairasvoimistelua 1842–48. Kyse oli sekä miehille että naisille tarkoitetusta fysioterapian edeltäjästä. Myöhemmin Ekqvist opetti liikuntaa Boreniuksen yksityiskoulussa.

Cajanderin 1840-luvulla järjestämän sairasvoimistelun esikuva oli todennäköisesti Tukholmassa. Siellä jo vuodesta 1813 toiminut Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet oli maailman ensimmäisiä urheiluun keskittyneitä korkeakouluja, joka perustettiin vahvistamaan ruotsalaisia vuoden 1809 sodan jälkeen. Siitä tuli myös naisten emansipaation väylä. Vaikka GCI antoi ensimmäiset tutkintonsa vasta 1887, naiset pääsivät kouluttautumaan sen kursseille jo 1860-luvulla.

Elise Ekqvist oli jo jättänyt sairasvoimistelun siinä vaiheessa, kun GCI alkoi ottaa naisia mukaan kursseille. Hän muutti Tukholmaan valmistamaan gelatiinikapseleita ja valmistui lopulta opettajaksi. GCI:n kursseilla käyneitä sairasvoimistelun taitajia alkoi tulla Turkuunkin 1860-luvun lopulla ja ainakin Kupittaalla järjestettiin tunteja. Voimistelun piti tervehdyttää ruumista ja lievittää kipuja. Sen kilpailijaksi koettiin tässä vaiheessa sähkö, jonka terveysvaikutuksiin uskottiin vahvasti.

/ Janne Tunturi

Kuva: Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia http://www.msw.org.se/forelasning_Gunilla_Corp_110921.html