24.1. Augusta Granberg

Naantalin luostarin raunioita vartioiva Augusta Granberg (1827-1905) oli maailmaa nähnyt taitelija, aktiivinen naisasianainen ja keskeinen hahmo 1800-luvun suomalaisessa historiakulttuurissa. Granberg syntyi 11 viikkoa Turun palon jälkeen ja vietti lapsuutensa Rymättylässä. Sen ja Turun välisestä alueesta tuli yksi hänen kiintopisteistään.  Turussa hän kävi ilmeisesti samaa Anna Salmbergin tyttökoulua kuin ennen häntä Fredrika Tengström. (katso Anna Salmbergin esittely 5.1)

Augusta Granberg oli erinomainen piirtäjä ja hyvä oppimaan kieliä. Hän pyrki Turun piirustuskouluun, mutta hänelle todettiin, ettei se ole naisia varten. Hän neuvotteli yliopettaja R. W. Ekmanin kanssa ja sai oikeuden osallistua opetukseen. Granberg kävi opintomatkoilla muun muassa Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Hänestä tuli mestarillinen kopioija, jonka jäljennöksiä Murillon ja Rafaelin töistä muisteltiin nekrologeissa. Kopioimisen korostaminen oli myös sukupuolittunut tapa arvioida naistaitelijaa.

Lähiseudun menneisyys ei jättänyt rauhaan opettajana pääosin Turussa mutta myös Viipurissa toiminutta Granbergia Hän oli kiinnostunut arkeologiasta ja löysi innostavan kohteen Rymättylän ja Turun puolimatkasta. Granberg osallistui Naantalin luostarin alueen kaivauksiin. Naantalista avautui toisenlainen näkymä Suomen historiaan kuin Turusta: luostarin raunioilla katolisen kirkon ja ruotsalaisuuden merkitys oli selkeää. Keskiaika hallitsi pientä kaupunkia toisin kuin kivitalojen ja kauppaporvareiden Turkua.

Arkeologia oli 1800-luvulla populaari tiede, joka tuntui palauttavan kadonneet kulttuurit eläviksi. Se tarjosi uutta tietoa menneisyydestä tuodessaan esiin kuolleiden maailman. Kokonaiset sivilisaatiot paljastuivat kaivauksissa, joista riitti myös aiheita kauhukertomuksiin. Augusta Granberg ei pelännyt. Tor Carpelan muistelee, kuinka Augusta toimi vahtina Naantalin kaivauksilla. Hän  keräsi itselleen mittavan muinaismuistokokoelman ja kävi tutustumassa arkeologiaan niin Saksassa kuin Tanskassa.

Augusta Granberg ei ollut vain keskiajasta kiinnostunut opettaja. Hän oli osa skandinaavisen naisten emansipaation ensimmäistä aaltoa, jota innoittivat turkulaissyntyisen Fredrika Bremerin kirjoitukset. Taide ja arkeologia tarjosivat reitin yhteiskunnalliseen toimintaan.

/Janne Tunturi

Kuva. Augusta Granberg http://www.naantali.fi/kulttuuri/nlin_museo/kk_esine/2012_esineet/fi_FI/helmikuu_2012/