3.1. Astaff ja Wirmolin

Yliopistot ja oppilaitokset ovat tieteen ja koulutuksen keskuksia, mutta niiden vaikutus on näkynyt kaupunkikuvassa myös muuten. Turun akatemiassa oli 1820-luvulla kirjoilla vuosittain noin 450 ylioppilasta. Sen ympärillä eli niitäkin, joista Nils Henrik Pinello kirjoittaa ”Akatemian loiskasveina”. Astaff ja Wirmolin kuuluivat näihin yliopiston ja akateemisen elämän lähistöltä elantonsa hankkineisiin marginaalihahmoihin.

Astaff vietti aikaansa akatemian takana köyhälistön ja remuavien opiskelijoiden Ryssänmäellä. Hän oli ”vapauden ystävänä” useasti poliisin pidättämä ja osallistui yliopiston tilaisuuksiin aina, kun se oli mahdollista. Astaff toimi akatemian epävirallisena vahtimestarina, joka kutsui opiskelijoita filosofeiksi. Häntä tarvittiin vuonna 1821, kun professori Israel Hwasser loukkaantui vakavasti opiskelija J. E. Gadolinin hyökättyä tämän kimppuun. Astaff sai tehtäväkseen vartioida Gadolinia. Tämä käski Astaffin hakemaan hänelle kirjan ja karkasi katon kautta. Gadolin löytyi pian, mutta kuuliainen Astaff joutui vaikeuksiin.

Wirmolinilla puolestaan oli vähäiseltä vaikuttava mutta olennainen tehtävä. Hän oli kapellirenki, joka kantoi soittokunnan soittimet. `Konsertin aikana hän nukkui tai ryyppäsi. Wirmolinille ja Astaffille yliopiston siirtyminen Helsinkiin merkitsi – Pinellon mukaan – elämän helpottumista mutta samalla myös tulojen ja juomarahojen pienenemistä.

Pinello kertoo, miten Astaff, Wirmolin ja monet muut loiskasvit hävisivät Akatemian myötä. Turusta katosi hänen mukaansa opiskelijoiden ilo sekä monia originaaleja, jotka jäljittelivät akateemista elämää ja osallistuivat siihen niin paljon kuin pystyivät. Marginaalihahmoja koskevien kertomusten todenperäisyyttä on monesti vaikea jäljittää, mutta niissä voi nähdä häivähdyksiä sellaisesta maailmasta, jonka yliopistojen ja ylioppilaskuntien viralliset historiat unohtavat.

/ Janne Tunturi

Kuva: Akatemiatalo (Rakennushallituksen piirustukset II http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=28722266)