Turun VPK ja Turun VPK:n talo

Turun Vapaaehtoinen Palokunta on 1800-luvulta lähtien suojellut turkulaisia liekkien raivolta ja ollut mukana sekä pelastamassa että rakentamassa kaupungin hienoa kulttuurihistoriaa. Palokunnan perustamissanat lausuttiin Erik Julinin koolle kutsumassa kokouksessa Turun Kupittaan kaivosalissa 28.8.1838, noin kymmenen vuotta Turun palon jälkeen. Varojen kerääminen paloaseman rakentamiseksi alkoi vuonna 1876, kaupunki lahjoitti tontin yhdistykselle 1888 ja nykyinen uusrenessanssityylinen rakennus nousi neljä vuotta myöhemmin keskeiselle paikalle Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmaan. Rakennuksen juhlasalissa on järjestetty mitä hienoimpia tapahtumia jo yli sadan vuoden ajan. Liki kaikki Suomen alkuperäiset VPK-talot on ehditty purkaa tai omistussuhteet ovat muuttaneet muotoaan, mutta Turun VPK omistaa yhä itse tonttinsa ja maamme arvokkaimpiin lukeutuvan yhdistystalonsa.

Vapaapalokuntatoiminnan nykymuodossaan katsotaan lähteneen liikkeelle vuoden 1736 Yhdysvalloista, kun Benjamin Franklin perusti Philadelphiassa maan ensimmäisen vapaapalokunnan. Euroopan ensimmäiset vapaapalokunnat perustettiin 1800-luvun alussa. Ruotsin Nordköpingin VPK:n säännöt toimivat pohjana Turun VPK-yhdistyksen säännöille.Turkulaiset ammensivat inspiraatiota toimintaansa myös preussilaisen palokuntalaisuuden järjestelmällisyydestä ja kurinalaisuudesta. Turun VPK on Suomen vanhin vapaapalokunta ja vanhin yhä toimiva pohjoismainen vapaaehtoinen palokunta.

Turun VPK:n historiasta voi lukea nettisivuilta http://www.turunvpk.fi/historia   

/Jan Helenius

 

 

Share This: