Erik Julinin jälleenlöydetty kokoelma

Suuren ja vanhan kulttuurihistoriallisen museon kokoelmatutkija löytää tämän tästä säilytystiloista yksittäisten arvoituksellisten esineiden lisäksi myös erilaisia kokonaisuuksia: jäänteitä alkua pidemmälle pääsemättömistä museohankkeista tai rippeitä erikoiskokoelmista jotka joskus ovat kulkeneet museon kautta. Jälkimmäisestä on kyse etnografisesta kokoelmasta, jotka apteekkari ja laivanvarustaja Erik Julin keräsi 1800-luvulla määräämällä omistamiensa laivojen kapteenit tuomaan matkoiltaan eksoottisia esineitä.

Tämän lähinnä Alaskasta, Kiinasta ja Aleuteilta kootun kokoelman Julin lahjoitti Turun gymnaasille 1852 sillä ehdolla että sitä hoidettaisiin yleisenä museona. Kokoelmaa täydennettiin muidenkin turkulaisten lahjoituksilla, ja se pysyi koulun (joka nykyään tunnetaan Vanhan Suurtorin laidalla sijaitsevana Katedralskolanina) hallussa vuoteen 1976 saakka. Tuolloin esineistö siirrettiin Turun kaupungin historialliseen museoon (nyk. Turun museokeskus), josta se 1989 siirrettiin edelleen Kansallismuseon kokoelmiin ja kuuluu nykyään Kulttuurien museolle.

Syystä tai toisesta kaikkea ei kuitenkaan siirretty, vaan joukko kokoelmaan kuuluvia esineitä on lymynnyt säilytystilojen perimmäisessä takahuoneessa. Loppuvuodesta 2017 tuli tilaisuus kaivaa ne esille kun Turun yliopiston yleisen historian oppiaine halusi järjestää opiskelijoilleen kurssin yhdessä museokeskuksen kanssa. Esineet järjestettiin museon neuvotteluhuoneen pöydälle, jonka ääreen asettuneet opiskelijat saivat kuunnella luennon aineiston alkuperästä ja valita mieleisensä esineen harjoitustyötä varten.

Esinettä sai käsitellä, mitata ja kuvata, ja tutuksi tuli myös se, miten vähin provenienssitiedoin museoissa joudutaan tulemaan toimeen: kokoelmasta on säilynyt parikin numeroitua listausta, mutta molemmat aikakaudelleen tyypillisen niukkoja, mainittu on vain vain esineen nimi ja mahdollisesti seutu jolta se on peräisin. Opiskelijoille jäikin tehtäväksi jäljittää esineiden alkuperää ja historiaa kirjallisuuden, verkkolähteiden ja asiantuntijahaastatteluiden avulla.

Kun sain valmiit harjoitustyöt keväällä 2018 luettavakseni, yllätyin iloisesti siitä miten innokkaasti opiskelijat olivat tehtäväänsä paneutuneet, ja miten paljon valituista esineistä oli saatu irti, aivan uuttakin tietoa tuottaen. Kulttuurihistoriallisen kokoelmatoiminnan puolesta toivon yhteistyön jatkuvan jatkossakin!

Kari Hintsala
Tutkija/esinekokoelmat